GLÄDJE FRÅN BARNENS PERSPEKTIV

Gatufotografi är när du tar spontana bilder på offentliga platser. Bilderna är alltså inte planerade och ”modellerna” är inte förberedda. Det är inte tillgjort på något sätt utan du fångar ett ögonblick från verkligheten. 

Jag har valt att fotografera mina bilder som fönster perspektiv samt som subjektiva bilder. Detta betyder att jag inte har regisserat eller haft en plan hur bilderna ska se ut eller hur människorna i bilden ska stå eller vad dom ska göra. 

En subjektiv bild är en personlig syn på det du fotar, det skapar en känsla och är osaklig. Du visar inte bara fram bilder utan du har en bakgrund, en så kallad berättelse bakom dina bilder och med detta förmedlar du en känsla. 

Jag tycker gatufotografi ger en helt annan känsla och syn på fotografering än den bilden som jag får av reklamer och tidningar. Jag ser verkligen att bilder som jag sveper förbi på instagram, Facebook eller internet verkligen är spegel fotografier. Bilderna är planerade till minsta detalj och personliga från den person som ställt upp modellerna och fixat bakgrunden. Allt är perfekt, medan på dessa bilder som jag tagit så finns det personer i bakgrunden eller fula väggar som jag kanske egentligen inte hade velat ha med. 

Jag får en gladare känsla av gatufotografering och därför tycker jag mitt tema passar väldigt bra ihop med denna uppgift. Jag har alltså valt glädje fast från barns perspektiv. 

Men varför valde jag glädje och varför valde jag att se glädjen från barns perspektiv? Enligt mig sprider barn en stor glädje runt om sig och de blir glada för väldigt små saker, de behöver inte prylar för att känna glädje utan det kan bara vara att springa av sig i en park. Barn gör mig personligen glad, iallafall oftast. De har så mycket energi och det kan vara svårt att få fram den glädjen från andra människor i högre åldrar. De är busigare, galnare och det finns inga krav på perfektion. 

Mina kollage som jag gjort utifrån mitt tema stärker vad jag vill få fram, alltså den känsla och berättelse som jag vill nå ut med. Det är mycket färg, det är barnsligt, rörigt och livligt. En bra beskrivning på glada barn.

 
Allmänt | | Kommentera |
Upp